Thursday, 7 September 2017

Rohingya Perlukan Pembelaan Daripada Siapa ?


Tekanan antarabangsa yang paling kuat boleh dilakukan oleh negara-negara umat Islam dalam Association of Southeast Asian Nation (ASEAN) khususya Malaysia, Indonesia dan Brunei  ke atas Myanmar bagi menghentikan pembunuhan beramai-ramai ethnik Rohingya adalah dengan memutuskan hubungan diplomatik dengan Myanmar. Memutuskan hubungan diplomatik dengan Myanmar bererti menutup sebarang rundingan secara langsung serta menamatkan sebarang kerjasama dalam bidang ekonomi, sosial dan politik. Ianya merupakan satu keputusan dasar hubungan luar negara yang sangat serius dan sudah pasti akan memberikan impak yang cukup besar bukan sahaja kepada kedua-dua pihak, malahan kepada keseluruhan negara di rantau Asia Tenggara. Selain akan menjejaskan hubungan dagangan dan sosial yang sedia wujud, ianya juga boleh menimbulkan keadaan yang tidak stabil di rantau Asia Tenggara. Satu bentuk pengorbanan yang sangat besar yang perlu dipikul oleh Malaysia, Indonesia mahupun Brunei jika ingin memutuskan hubungan diplomatik dengan Myanmar demi membela nasib umat Islam Rohingya.
Jika ditinjau dari segi semangat ASEAN berdasarkan salah satu prinsip utamanya iaitu tidak mencampuri urusan dalaman sesama negara anggota. Tindakan mana-mana negara anggota ASEAN yang memutuskan hubungan diplomatik dengan Myanmar kerana tidak bersetuju dengan cara yang dilakukan oleh pemerintah Myanmar dalam menyelesaikan masalah dalaman negara mereka sendiri merupakan tindakan yang boleh sahaja dianggap sebagai cubaan mencampuri urusan dalaman Myanmar. Satu tindakan yang jelas sekali melanggar prinsip utama ASEAN yang telah dipersetujui dan dijunjung bersama-sama oleh semua negara anggota ASEAN. Keadaan sedemikian sudah tentu akan menimbulkan rasa tidak senang kepada negara-negara anggota ASEAN yang lain kerana ianya boleh mengancam keutuhan ASEAN yang telah dibina sejak sekian lama.

Keutuhan ASEAN merupakan satu perkara yang sangat penting dalam dasar luar negara semua negara anggota ASEAN kerana ianya melibatkan banyak perkara yang penting seperti hubungan perdagangan, persempadanan, interaksi sosial, kerjasama serantau dan banyak lagi. Dengan kata lain negara-negara di Asia Tenggara memerlukan ASEAN untuk hidup secara harmoni dan saling menghormati. Oleh itu, semua negara anggota ASEAN sudah pasti akan meletakkan keutamaan yang sangat tinggi dalam menjaga keutuhan ASEAN dengan cara berpegang dan menghormati prinsip-prinsip utama ASEAN. Maka sebab itu, pemimpin negara Malaysia dan Indonesia secara terus terang menyatakan pendirian bahawa mereka tidak akan memutuskan hubungan diplomatik dengan kerajaan Myanmar walaupun bersimpati dengan nasib umat Islam Rohingya yang dibunuh dengan kejam oleh tentera Myanmar. Namun demikian, Indonesia melalui Presidennya menyatakan bahawa kerajaan Indonesia berkomitmen untuk memberikan bantuan kemanusiaan kepada umat Islam Rohingya disamping terus melakukan dialog dengan pemerintah Myanmar agar bantuan kemanusiaan daripada Indonesia dapat disalurkan kepada umat Islam Rohingya yang telah menjadi mangsa kekejaman tentera Myanmar. Langkah tersebut menurut beliau lebih praktikal berbanding dengan hanya melakukan kecaman.

Begitu juga dengan pendirian Malaysia yang telah dinyatakan oleh Timbalan Menteri Luar nya bahawa dengan adanya hubungan diplomatik dengan Myanmar, Malaysia telah berjaya menghantar bantuan kemanusiaan iaitu Food Flotilla For Myanmar (FFM) pada bulan Februari yang lalu kepada kerajaan Myanmar dengan harapan kerajaan Myanmar akan memberikan bantuan tersebut kepada umat Islam Rohingya yang berada di Rakhine. Adakah bantuan tersebut telah diserahkan oleh kerajaan Myanmar kepada umat Islam Rohingya di Rakhine  yang telah mereka bunuh dengan kejam ? Sukar untuk dipastikan kerana ianya bergantung sepenuhnya kepada budibicara kerajaan Myanmar sendiri. Apa yang pasti 6 bulan selepas misi bantuan tersebut tentera Myanmar melakukan pembunuhan beramai-beramai semula dengan lebih kejam lagi. Malaysia juga menurut beliau akan menggunakan platform antarabangsa untuk mendesak kerajaan Myanmar mengambil langkah sewajarnya bagi menghentikan kekejaman terhadap umat Islam Rohingya.

Kesungguhan dan keupayaan Organization of Islamic Cooperation (OIC) yang juga terdiri daripada negara-negara Arab dan Tuki dalam membela nasib umat Islam yang ditindas dapat dinilai dengan jelas berdasarkan kezaliman yang menimpa umat Islam di Palestin dan Syria. Sama ada OIC akan membela nasib umat Islam Rohinya atau tidak, lihat sahaja bagaimana pertubuhan dan negara-negara tersebut membela nasib umat Islam di Palestin dan Syria. Sudah beratus ribu darah umat Islam ditumpahkan dengan kejam diatas tanah suci Palestin sejak Zionis Yahudi menjajah tanah suci Palestin. Penjajahan yang sudah berlangsung lebih daripada 50 tahun telah menyaksikan bermacam-macam pengkhianatan dan sandiwara daripada pemimpin-pemimpin arab dan turki ke atas umat Islam Palestin. Mereka hanya sibuk bersidang dan mengeluarkan ucapan yang berapi tetapi mereka hanya berpeluk tubuh apabila zionis yahudi membunuh dan memusnahkan rumah serta harta benda umat Islam Palestin. Tidak pernah sekali pun kekuatan ketenteraan di hantar bagi membebaskan tanah Palestin daripada penjajahan zionis yahudi. Apa yang dilakukan setiap kali selepas zioinis yahudi puas membunuh dan menghancurkan kediaman umat Islam Palestin ialah menghulurkan bantuan makanan dan ubat-ubatan. Kemudian memberikan amaran demi amaran kepada zionis yahudi. Amaran yang sedikit pun tidak menggentarkan zionis yahudi dari terus melakukan kekejaman ke atas umat Islam Palestin kerana zionis yahudi tahu bahawa para pemimpin umat Islam yang ada pada hari ini kesemuanya berada dalam cengkaman kuasa besar khususnya Amerika Syarikat.

Begitu juga dengan nasib umat Islam di Syria yang hanya beberapa kilometer daripada negara-negara arab dan Turki. Bukan sahaja sudah terpampang dengan jelas di hadapan mata mereka kekejaman yang dilakukan oleh rejim Assad dengan bantuan Russia ke atas umat Islam Syria, malahan dentuman bom dan tembakkan boleh menganggu tidur mereka kerana dekatnya kedudukan umat Islam Syria yang dibunuh dengan kediaman mereka. Tetapi seperti mana mereka membiarkan umat Islam Palestin terus dizalimi oleh zionis yahudi, begitu jugalah mereka membiarkan umat Islam Syria terus dizalimi dan dibunuh. Ironinya dalam konflik yang berlaku di Yaman, satu pakatan ketenteraan yang dikenali sebagai Gulf Cooperation Council (GCC) yang terdiri daripada 10 negara umat Islam (Maghribi, UAE, Kuwait, Bahrain, Jordan, Qatar, Pakistan, Mesir, Sudan dan Arab Saudi) telah ditubuhkan untuk melancarkan serang udara keatas kumpulan Houthi di Yaman. Malahan, pengisytiharan serang  tersebut telah dilakukan dari Washington oleh Duta Arab Saudi ke Amerika Syarikat iaitu Adel al-Jubier.

Begitu juga dengan sikap Presiden Turki iaitu Erdogan ketika rejim Bashar dan Russia melakukan operasi pengeboman besar-besaran ke atas Aleppo, Erdogan telah merencanakan Operation Euphrates Shield yang secara tidak langsung telah membantu memudahkan rejim Bashar Assad menawan Aleppo. Hal ini demikian kerana, Operation Euphrates Shield telah menyebabkan pertahanan kumpulan-kumpulan mujahidin di Aleppo menjadi lemah ekoran kumpulan-kumpulan mujahidin yang dipengaruhi oleh Turki telah meninggalkan Aleppo untuk membantu pasukan tentera Turki dalam Operation Euphrates Shield bagi menentang ISIS dan Kurdis. Operasi ketenteraan yang dilancarkan oleh Presiden Erdorgan pada ketika rejim Bashar Assad sedang melancarkan operasi bagi menawan bandar Aleppo.

Apabila Amerika Syarikat menyerang Iraq secara besar-besaran pada tahun 2003, bukan pembelaan yang diberikan oleh negara-nagara Arab dan Turki  kepada umat Islam di Iraq, tetapi bantuan logistik yang diberikan kepada Amerika untuk menyerang Iraq. Dianggarkan lebih kurang 500,000 umat Islam yang terkorban sejak Amerika menyerang Iraq dan kini Iraq menjadi sebuah negara berada dalam keadaan yang kucar-kacir. Begitu juga dengan nasib yang menimpa umat Islam di Afganistan apabila turut diserang oleh Amerika pada tahun 2001. Hakikatnya, Amerika tidak akan dengan mudah akan dapat menyerang kedua-dua negara tersebut jika tidak mendapat bantuan logistik dan pangkalan ketenteraan daripada negara-negara Arab khususnya daripada Arab Saudi.

Jika begitulah pengkhianatan yang telah dilakukan oleh pemimpin arab dan tukri keatas umat Islam di Palestin dan Syria, jadi bagaimana OIC, negara-negara Arab dan Turki boleh diharapkan untuk membela umat Islam Rohingya yang dizalimi oleh tentera Myanmar? Jika umat Islam mengharapkan pula kepada PBB (Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu) untuk membela, maka sama sahaja seperti mengharapkan Amerika Syarikat yang sentiasa dahagakan darah umat Islam untuk melakukan pembelaan. Sungguh menyedihkan dengan sekian banyaknya bukti yang menunjukkan bahawa PBB adalah kuda tunggang Amerika, namun masih ada umat Islam yang masih membutakan mata dan memekakkan telinga sehingga masih berharap pada PBB. Tentunya satu persoalan yang sangat sukar untuk difahami mengapa umat Islam masih tidak ingin membebaskan pemikiran mereka daripada terus dibelenggu ‘penjajahan’. Sehinggakan walaupun sudah sekian banyak bukti yang jelas menunjukkan bahawa ASEAN, OIC dan PBB tidak akan dapat membela nasib umat Islam yang dizalimi, tetapi masih tetap meletakkan harapan. Bahkan sesetengah pihak dengan giat menggunakan platform tersebut untuk memberikan harapan kepada umat Islam bahawa dengan menggunakan platform antarabangsa tersebut nasib umat Islam dapat dibela.

Sedarlah wahai umat Islam, bukan bantuan makanan dan perubatan yang dapat membebaskan umat Islam Rohingya daripada terus dizalimi oleh tentera Myanmar. Tetapi mereka memerlukan pembelaan ketenteraan daripada negara-negara umat Islam, pembelaan yang sama diperlukan oleh umat Islam di Palestin, Syria dan di mana sahaja umat Islam dizalimi. Hanya dengan adanya Daulah Khilafah yang dirikan atas minhaaj kenabian yang akan mengerakkan tentera umat Islam untuk berjihad membela umat Islam yang tertindas. Selagi tiadanya Daulah Khilafah, maka selagi itulah kita akan menyaksikan kezaliman demi kezaliman akan terus menimpa umat Islam. Oleh itu umat Islam di seluruh dunia perlu sama-sama mengembeling tenaga untuk menegakkan semula Daulah Khilafah. Menegakkan semula Daulah Khilafah adalah satu kefarduan bagi umat Islam dan tegakknya semula Khilafah adalah janji Allah SWT dan RasulNya.

“..... Kemudian, datanglah masa Khilafah ‘ala Minhaaj al-Nubuwwah (Khilafah yang berjalan di atas kenabian). Setelah itu, beliau diam".[HR. Imam Ahmad]

Anda Mungkin Juga Meminati :

No comments:

Post a comment