Friday, 15 November 2013

Rundingan Geneva 2 Adalah Strategi Amerika Dan Rusia Untuk Merampas Revolusi Umat Islam Syria

Kuasa-kuasa barat terutamanya Amerika dan Rusia sentiasa berusaha untuk merampas revolusi umat Islam Syria demi meneruskan hegemoni mereka ke atas bumi Syria. Kali ini, strategi yang mereka gunakan ialah dengan mengusahakan agar diadakan rundingan antara Rejim Bassar Assad dengan Syrian National Coalition. Rundingan yang sedang mereka usahakan bini dinamakan dengan Geneva 2 atau G -2 dan dijangkakan akan diadakan pada hujung bulan november ini. Matlamat utama yang ingin dicapai dalam rundingan tersebut ialah menamatkan peperangan dengan cara mengadakan rundingan untuk membentuk kerajaan sementara sebelum kerajaan baru dibentuk.

Usaha untuk diadakan rundingan Geneva 2 tersebut yang merupakan inisiatif daripada Amerika dan Rusia sebenarnya telah  dicadangkan untuk diadakan pada bulan Mei yang lalu tetapi kerap kali ditunda atas sebab tidak mendapat kesepakatan terhadap syarat-syarat yang diberikan antara wakil Bassar dengan wakil Syrian National Coalition yang diketuai oleh  Syrian National Council. Wakil Rejim Bassar menegaskan bahawa mereka tidak akan menyertai rundingan sekiranya terdapat syarat yang meminta Bashar al-Assad meletak jawatan sebagai Presiden Syria. Manakala,wakil pembangkang pula juga berkeras untuk tidak menyertai rundingan sekiranya Bassar Assad akan kekal sebagai Presiden Syria. Cadangan penyertaan Iran dalam rundingan tersebut juga menimbulkan banyak polemik samaada rundingan G-2 akan berjaya direalisasikan atau tidak

Rundingan Geneva 1 telah digerakkan oleh bekas Setiausaha Agung PBB iaitu Kofi Annan,  manakala usaha kearah mengadakan Rundingan G-2 pula pada kali ini gerakkan oleh Lakhdar Brahimi.  Tugas utama Lakhdar Brahimi yang merupakan duta Duta Liga Arab adalah sebagai orang tengah untuk membawa kedua-dua pihak iaitu Rejim Bassar Assad dan pembangkang yang diketuai oleh Syrian National Council ke Rundingan G-2.  Baru-baru ini Lakhdar Brahimi memberi bayangan kemungkinan G-2 akan ditunda lagi, namun beliau memberi harapan bahawa G-2 akan tetap dapat direalisasikan sebelum hujung tahun ini. Persoalannya, kenapa rundingan G-2 sering ditunda? Pembaca akan memahaminya setelah membaca keseluruhan artikel ini.

G-2 sebenarnya adalah konspirasi dan sandiwara terbaru yang dibuat oleh kuasa utama dunia pada saat ini iaitu Amerika dan Rusia untuk merampas revolusi umat Islam Syria. Sebelum, usaha untuk diadakan rundingan G-2, Amerika dan Rusia telah beberapa kali melakukan konspirasi untuk merampas revolusi umat Islam Syria, namun tidak berjaya. Antaranya, ialah melalui usaha damai yang di ketuai oleh Kofi Annan yang kini dikenali sebagai Geneva 1. Pada ketika itu Kofi Annan telah melancarkan Six-point peace plan for Syria sebagai transisi kearah pembentukan kerajaan baru dibentuk. Usaha licik tersebut telah gagal dan Kofi Annan meletakkan Jawatan pada August 2012 yang kemudiannya digantikan dengan seorang lagi agent Amerika iaitu Lakhdar Brahimi.

Untuk memahami konspirasi ini, perkara penting yang mesti difahami ialah siapa sebenarnya yang menjadi penentang kepada Rejim Bassar Assad? Adakah Syrian National Coalition yang diketuai oleh Syrian National Council merupakan pihak yang berperang mempertahankan rakyat Syria daripada kekejaman Rejim Bassar Assad? Adakah Syrian National Coalition merupakan wakil yang membawa aspirasi umat Islam Syria?

Jawapan soalan pertama, penentang sebenar yang beperang dengan Rejim Bassar Assad ialah pada saat ini dikenali sebagai Islamic coalition  yang terdiri daripada 13 kumpulan Jihad antaranya ialah Jubhat an-Nusrah, Ahrar ash-Sham, dan Liwaa at-Tawheed bukannya Syrian National Coalition. Namun, tidak dapat dinafikan bahawa terdapat juga kumpulan-kumpulan penentang yang mendapat bantuan ketenteraan daripada Amerika. Perkara tersebut bukanlah sesuatu yang aneh kerana dalam percaturan perlu ada beberapa strategi yang digerakkan secara bersama demi mencapai agenda yang diinginkan, Amerika sangat mahir dalam hal ini. 

Kedua, Syrian National Coalition sebenarnya adalah pakatan yang diwujudkan atas sokongan Amerika untuk diangkat dan ditunjukkan sebagai mewakili penentangan rakyat Syria terhadap Rejim Bassar Assad. Amerika juga sebenarnya ingin menjadikan Syrian National Coalition sebagai Kerajaan Sementara selepas kejatuhan Rejim Bassar Assad. Syrian National Coalition yang ditubuhkan pada November 2012 di Doha Qatar pada mulanya melantik seorang bekas Imam iaitu Moaz Al-Khatib sebagai Presiden Syrian National Coalition, kemudian pada April 2013 Moaz Al-Khatib digantikan dengan George Sabra yang merupakan penganut Kristian Ortodox. George Sabra mengetuai Syrian National Coalition hanya selama 3 bulan, selepas itu Syrian National Coalition diketuai oleh Ahmed Jarba sehingga kini. Pertukaran demi pertukaran Presiden Syrian National Coalition ini sebenarnya berlaku kerana kegagalan Syrian National Coalition mendapat sokongan dan kepercayaan daripada rakyat Syria dan kumpulan-kumpulan jihad, dengan kata lain Syrian National Coalition hanyalah puppet yang diwujudkan dalam strategi Amerika dan sekutu-sekutunya untuk merampas revolusi rakyat Syria. 

Ketiga, Syrian National Coalition  yang ketika ini diketuai oleh Ahmed Jarba bukannya mewakili aspirasi rakyat Syria, tetapi mereka hanyalah puppet yang diwujudkan semata-mata untuk merampas revolusi rakyat Syria. Umat Islam Syria hakikatnya tidak mengiktiraf Syrian National Coalition dan memandang Syrian National Coalition  sebagai orang luar yang membawa agenda Amerika di Syria.

Atas sebab-sebab tersebut ramai pihak yang skeptical dengan keberhasilan untuk mengadakan rundingan G-2. Jika G-2 berjaya diadakan sekalipun, ianya tidak akan memberi apa-apa makna selagi tidak mendapat sokongan dan kepercayaan daripada rakyat Syria dan kumpulan-kumpulan jihad yang menentang rejim Bassad Assad. Namun, perlu diinsafi bahawa Amerika dan sekutu-sekutunya tidak akan berhenti berusaha dan mencari jalan untuk merampas revolusi umat Islam Syria…… bersambung


No comments:

Post a Comment