Friday, 29 November 2013

Sambungan 1 - Rundingan Geneva 2 Adalah Strategi Amerika Dan Rusia Untuk Merampas Revolusi Umat Islam Syria


Sambungan….. ( Pada 25/11/2013, Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon mengumumkan Rundingan Geneva II akan diadakan pada 22/01/2014) Halangan utama yang menjadi punca kepada kegagalan siri konspirasi yang dilakukan oleh Amerika untuk merampas revolusi umat Islam Syria ialah Syrian National Coalition tidak berjaya ditampilkan sebagai pihak yang mewakili umat Islam Syria yang bangkit menentang Rejim Bassar Assad. Sehingga kini, walaupun pelbagai konspirasi dan sandiwara yang telah dilakukan oleh Syrian National Coalition dengan bantuan Amerika untuk menampilkan atau menonjolkan diri sebagai pihak yang mewakili kebangkitan umat Islam Syria, namun ianya tidak berhasil kerana umat Islam Syria dan kumpulan-kumpulan jihad yang menentang Rejim Bassar Assad menyedari bahawa Syrian National Coalition adalah puppet Amerika yang ditubuhkan semata-mata untuk merealisasikan agenda Amerika di bumi Syria.

Oleh itu sudah pasti, apa yang Amerika dan sekutu-sekutunya akan cuba  untuk lakukan ialah pertama mengusahakan agar Syrian National Coalition atau apa jua nama yang diberikan selepas ini dapat ditampilkan sebagai pihak yang mewakili kebangkitan umat Islam Syria.  Apa yang paling penting Coalition tersebut mestilah mendapat kepercayaan daripada umat Islam Syria dan kumpulan-kumpulan jihad. Dengan kata lain, Coalition yang dibentuk dengan bantuan Amerika tidak akan memberi apa-apa makna kepada strategi Amerika,  jika Coalition tersebut tidak mendapat pengiktirafan daripada umat Islam dan kumpulan-kumpulan jihad. Ini kerana, kerajaan sementara yang ingin dibentuk oleh Amerika perlu mempunyai kuasa eksekutif yang penuh termasuklah mempunyai kuasa penuh terhadap ketenteraan dan keselamatan dalam negara.

Kedua, memberi sokongan kepada kumpulan-kumpulan jihad tertentu atau menyusup masuk ke dalam kumpulan-kumpulan jihad untuk menimbulkan perpecahan atau persengketaan dikalangan kumpulan-kumpulan jihad. Dengan itu, ianya akan memudahkan Coalition yang dibentuk oleh Amerika dapat berperanan dengan lebih berkesan untuk mengawal dan seterusnya membimbing kumpulan-kumpulan jihad tersebut.

Jika, kedua-dua strategi tersebut berjaya dilakukan oleh Amerika melalui agen-agen nya, maka kesudahan kebangkitan umat Islam Syria yang telah mengorbankan ratusan ribu umat Islam  akan berakhir seperti kebangkitan Umat Islam di Tunisia, Libya dan Mesir. Di mana, segala pengorbanan yang telah mereka lakukan selama hampir 3 tahun akhirnya dimanfaatkan oleh Amerika dan sekutu-sekutunya untuk meneruskan hegemony mereka di bumi Syria seperti yang telah mereka lakukan di Tunisia, Libya dan Mesir.

Maka disinilah pentingnya segala tindak-tanduk politik Amerika diperhatikan dengan penuh teliti agar segala perancangan dan konspirasi yang sedang atau akan mereka lakukan dapat diketahui dan seterusnya dibongkarkan. Harus diingat bahawa, Amerika akan sentiasa memperhalusi segala strategi mereka dan sentiasa mencari jalan agar percaturan yang mereka rancang di Syria akan berhasil. Segala topeng dan sandiwara akan Amerika gunakan demi tercapainya tujuan tersebut.  Oleh itu, umat Islam dan kumpulan-kumpulan jihad di Syria harus sentiasa diingatkan dengan segala bentuk strategi dan perancangan yang sedang atau akan dilakukan oleh Amerika dan sekutu-sekutunya…… bersambung


No comments:

Post a Comment