Wednesday, 23 August 2017

BREXIT : Hadiah Buat Warga United Kingdom ?


Keputusan United Kingdom (UK) untuk keluar daripada Kesatuan Eropah(EU) pada Mac 2019 adalah hasil daripada keputusan pungutan suara yang telah dijalankan pada tahun 2016. Hasil pungutan suara tersebut mendapati majoriti warganegara UK iaitu kira-kira 52% telah memilih untuk meninggalkan EU, satu keputusan yang dianggap memeranjatkan bagi banyak pihak. Apatah lagi, pihak yang berkempen agar UK perlu kekal dalam EU adalah perdana Menteri Britain sendiri iaitu David Cameron. Manakala pihak yang mengetuai kempen agar UK keluar dari EU adalah Boris Johnson yang juga merupakan agggota Parti Konservatif pimpinan David Cameron. Namun, kempen untuk UK keluar dari EU telah di semarakkan oleh  Nigel Farage yang merupakan ketua parti  UK Independence Party (UKIP). Gerak kerja kempen Nigel Farage sebenarnya yang telah memberikan sumbangan besar kepada kejayaan UK keluar daripada EU.


Keputusan untuk UK keluar daripada EU yang kini dikenali sebagai Brexit telah membuka perbincangan yang sangat luas di negara-negara eropah khususnya di dalam UK sendiri. Tidak terkecuali juga kepada negara-negara lain termasuklah Malaysia. Fokus utama perbincangan tentulah kepada perkara yang berkaitan dengan kesan Brexit kepada UK, EU dan seterusnya kepada-negara lain. Ini kerana EU yang terdiri daripada 28 buah negara Eropah merupakan satu kerjasama ekonomi yang sangat komprehensif mempunyai pengaruh yang sangat signifikan dalam pentas politik dan ekonomi dunia. Jadi, sebarang perubahan yang berlaku ke atas EU tentunya secara tidak langsung akan turut memberi kesan kepada kebanyakkan negara lain.Pungutan suara (Referendum) sama ada UK kekal (Remain) atau  keluar (Leave) dari EU diadakan kerana ianya merupakan salah satu janji pilihan raya oleh Parti Kenservatif yang diketuai oleh David Cammeron. Dalam piliharaya umum 2015 David Cameron telah memberikan janji kepada warga UK bahawa satu referundum mengenai kedudukan UK dalam EU akan diadakan sekiranya parti konservatif menang dalam piliharaya umum. Janji tersebut dijadikan bahan untuk meraih undi kerana pada ketika itu, rata-rata warga UK kurang senang dengan keadaan di mana UK terpaksa menanggung banyak beban daripada anggota EU yang sedang dilanda masalah akibat krisis ekonomi.

Krisis ekonomi yang bermula pada tahun 2008 telah menjejaskan ekonomi kebanyakkan negara anggota EU. Ini menyebabkan ramai yang telah migrate ke negara EU yang lain khususnya UK bagi mencari pekerjaan. UK tidak boleh menghalang  atau menutup sempadannya daripada kemasukkan imigran daripada anggota EU kerana ianya merupakan salah satu persetujuan yang termaktub dalam Perlembagaan EU. Kemasukkan beramai-ramai golongan imigran dari negara anggota EU ke UK bukan sahaja menjejaskan peluang pekerjaan warga UK, tetapi juga kerajaan UK terpaksa menanggung perbelanjaan yang tinggi bagi menjaga kebajikan golongan imigran anggota negara EU yang telah bekerja dan menetap di UK.


Berdasarkan analisis pungutan suara yang telah dilakukan, secara umumnya golongan muda dan golongan tua mempunyai aspirasi yang jelas berbeza. Golongan muda yang kebanyakkannya menetap di kota London menginginkan agar UK kekal dalam UE, sebaliknya golongan tua majoritinya terkesan dengan semangat nasionalisme yang di semarakkan oleh kumpulan yang berkempen agar UK keluar dari EU. Slogan seperti ‘I want my country back’ telah berjaya  meniupkan semangat nasionalisme yang menunjukkan seolah-olah UK telah terjajah dalam EU.

Jika dilihat secara keseluruhan, UK sebenarnya mendapat banyak manfaat dalam EU dari segi kebebasan rakyatnya memasuki mana-mana negara EU untuk pelbagai tujuan seperti bekerja, melancong, bahkan menetap. Begitu juga dari segi peluang perdagangan, ianya memberikan banyak manfaat kepada UK, apatah lagi UK merupakan negara maju  yang mempunyai pengaruh yang sangat kuat dalam menentukan halatujuh EU.


Namun ternyata tiupan semangat nasionalisme berjaya menafikan aspirasi golongan muda warga UK yang lebih melihat jauh kehadapan berbanding golongan tua. Akhirnya, keputusan telah dilakukan, dimana UK akan keluar daripada EU, satu keputusan yang tidak boleh lagi ditarik balik. Oleh itu Perdana Menteri UK  yang baharu, Theresa Mary May telah melakukan langkah yang perlu iaitu mengadakan Pilihanraya Umum UK 2017.

Pilihanyara umum tersebut diadakan dengan harapan Parti Konservatif pimpinan Theresa Mary May akan mendapat kemenangan yang besar bagi membentuk kerajaan pemerintah yang kuat. Kerajaan yang kuat sangat penting dalam proses pemerintah UK melakukan rundingan kearah keluarnya UK dari EU. Namun, sekali lagi, keputusan pilihanraya tidak seperti yang diharapkan apabila Parti Konservatif pimpinan Theresa Mary May mengalami kekalahan yang lebih teruk. Ada analisis yang mengatakan, kekalahan tersebut berpunca daripada undi protes oleh golongan muda yang kecewa dengan Brexit.

Keadaan ini menyebabkan UK ketika ini berada dalam detik-detik yang sukar.

Anda Mungkin Juga Meminati

No comments:

Post a Comment