Wednesday, 8 October 2014

Disebalik Serangan Amerika Syarikat Ke atas Iraq dan Syria

Perang merupakan antara asas utama dasar luar Amerika Syarikat. Berbanding dengan aktiviti diplomatik, Amerika Syarikat memperuntukkan perbelanjaan yang sangat besar dalam aktiviti yang berkaitan dengan peperangan. Perbelanjaan Amerika dalam aktiviti yang yang berkaitan dengan peperangan  adalah 10 kali ganda berbanding dengan perbelanjaan dalam akitiviti berkaitan hubungan diplomatiknya. Dasar luar Amerika yang berorientasikan perang dilaksanakan atas tiga doktrin iaitu ‘preemptive strike’, ‘ war on terror rhetoric’ dan untuk menjaga kepentingan Amerika Syarikat.Selain itu, dasar luar Amerika yang berasaskan perang juga dilaksanakan dengan menggunakan beberapa alasan seperti untuk  melindungi negara-negara yang bersekutu dengan Amerika daripada sebarang ancaman, melindungi negara anggota PBB, menegakkan undang-undang antarabangsa dan juga atas alasan untuk melindungi hak asasi manusia. Dengan kata lain Amerika adalah ' Polis Dunia'.

Namun sebenarnya matlamat utama dasar luar yang berasaskan perang dilaksanakan oleh Amerika Syarikat adalah bertujuan untuk menghalang sebarang potensi kebangkitan kuasa lain yang dapat mencabar atau menyayingi  dominasi Amerika sebagai kuasa ‘ Unipolar Super Power’ ketika ini. Maka sebab itu, dalam polisi luar Amerika, slogan ‘peace’ bukan bermaksud tiada perang, sebaliknya ‘peace’ merupakan antara strategi yang diperlukan Amerika untuk menjaga dan mengekalkan kepentingannya dirantau yang dikuasainya. Perang akan tetap diteruskan dengan apa jua cara, walaupun tidak menggunakan tentera Amerika secara langsung. Ini kerana, matlamat Amerika bukannya untuk memenangi peperangan tetapi matlamat sebenarnya adalah untuk mencipta ketidakstabilan agar ianya dapat menghalang daripada  sebarang kebangkitan kuasa baru yang dapat mencabar atau menyayingi Amerika.
  
Oleh itu, walaupun Barack Obama daripada parti Democrats mengambil alih teraju pentadbiran Amerika Syarikat daripada George W. Bush (Parti Republikan) sejak tahun 2009 lagi, tidak ada perubahan dari segi dasar luar Amerika Syarikat yang berkaitan dengan perang. Perubahan yang ada hanyalah dari segi pendekatan atau strategi bagaimana dasar luar tersebut dijalankan. Dibawah pentadbiran Obama, tidak ada pengurangan terhadap budget ketenteraan bahkan budget ketenteraan meningkat sebanyak dua kali ganda. Obama tetap meneruskan legasi kempen pentadbiran Bush ‘ war on terror’ tetapi menggubah pendekatan atau strategi agar matlamat Amerika daripada kempen tersebut dapat dicapai dengan kos yang minimun dan tidak menimbulkan banyak masalah kepada kepentingan Amerika.

Antara strategi yang digunakan oleh pentadbiran Obama ialah meningkatkan serangan menggunakan drone. Semasa pentadbiran Bush, Amerika telah melancarkan serangan menggunakan drone keatas empat buah negara umat Islam iaitu Afghanistan, Iraq, Pakistan dan Yemen. Manakala dibawah pentadbiran Obama serangan menggunakan drone diperluasakan kepada tujuh buah negara umat Islam termasuklah Somalia, Libya dan terbaru Syria. Selain itu, pentadbiran Obama menggunakan pendekatan menggunakan pasukan ketenteraan daripada negara lain untuk menjayakan agenda Amerika Syarikat. Misalnya tentera Pakistan digunakan untuk memerangi Taliban dan tentera negara-negara Afrika digunakan untuk memerangi kebangkitan umat Islam di Somalia. Kini yang terbaru, Amerika telah berjaya menghimpunkan tentera daripada negara-negara umat Islam sendiri  untuk menyerang Iraq dan Syria.Perkara penting yang harus difahami dalam kempen peperangan yang dilancarkan oleh Amerika Syarikat keatas beberapa negara-negara umat Islam ialah - Amerika bukan menginginkan kemenangan, tetapi menginginkan KETIDAKSTABILAN. Oleh itu, menang dalam peperangan di Afghanistan, Iraq dan Syria bukan matlamat utama Amerika Syarikat. Matlamat utama Amerika Syarikat mencetuskan peperangan di ketiga-tiga negara tersebut adalah untuk membentuk KETIDAKSTABILAN dirantau Timur Tengah dan Asia Tengah. KETIDAKSTABILAN di Timur Tengah dan Asia Tengah sangat penting bagi Amerika Syarikat atas dua sebab:

Pertama, Dapat menghalang sebarang potensi kebangkitan kuasa baru, khususnya Kebangkitan Islam yg dapat mencabar Amerika sebagai kuasa dunia.
Kedua, Dapat mengekalkan cengkaman Amerika ke atas negara-negara di Timur Tengah dan Asia Tengah. Ketidakstabilan dijadikan alasan oleh Amerika menghulurkan bantuan ketenteraan untuk menjaga keselamatan negara-negara  di Timur Tengah dan Asia Tengah daripada sebarang ancaman 'Terrorist' dan ‘Extremist’.

Artikel Berkaitan :


3 comments: