Saturday, 27 September 2014

Masa Depan Pakatan Rakyat Dalam Politik MalaysiaKerjasama politik diantara Parti Islam Se-Malaysia (PAS), Parti Tindakan Demokratik (DAP), Parti Keadilan Nasional (KeADILan) dan Parti Rakyat Malaysia (PRM) bermula ketika Pilihan Raya Umum ke 10 (PRU10) diadakan pada tahun 1999, setahun selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Kerjasama politik keempat-empat parti tersebut ketika itu dikenali sebagai Barisan Alternatif (BA) yang bermatlamatkan untuk mengurangkan majoriti Barisan Nasional dalam Pilihanraya.  Hasilnya pada PRU10, BA telah berjaya meningkatkan  jumlah kerusi mereka dalam Parlimen dan Negeri Terengganu berjaya ditawan oleh PAS.

Walaupun BA telah berjaya menempah kejayaan yang memberangsangkan dalam PRU10, namun DAP telah menarik daripada BA ekoran daripada tidak bersetuju dengan Negara Islam yang diperjuangkan oleh PAS. Oleh itu, ketika PRU11 diadakan pada tahun 2004, DAP dan BA (PAS dan PKR) berada dalam haluan masing-masing menentang Barisan Nasional. Barisan Nasional yang ketika itu diterajui oleh Perdana Menteri baharu iaitu Dato' Seri Abdullah bin Haji Ahmad Badawi (Pak Lah) sedang berada dikemuncak kerjaya politiknya setelah lebih kurang setahun menggantikan Tun Dr Mahathir bin Mohamad sebagai Perdana Menteri Malaysia. Dua situasi tersebut telah memberikan advantage yang sangat besar kepada kejayaan cemerlang Barisan Nasional dalam PRU11.

Selain berjaya merampas semula negeri Terengganu daripada PAS, Barisan Nasional juga telah telah menempah kejayaan yang sangat besar dengan memenangi 198 kerusi parlimen berbanding hanya 20 kerusi oleh pihak pembangkan dan satu kerusi oleh calon bebas. Kejayaan tersebut merupakan majoriti terbesar yang pernah dimenangi oleh Barisan Nasional sejak PRU5 pada tahun 1978. Namun, kegagalan pentadbiran Pak Lah dalam menguruskan kejayaan yang telah mereka perolehi dalam PRU11, plus bersikap arrogant dalam memperkenalkan dasar baharu dan dalam mengambil pendekatan ketika menangani isu yang timbul, akhirnya telah menimbulkan kemarahan dan kebencian yang sangat mendalam dikalangan rakyat termasuklah pemimpin dan penyokong Barisan Nasional sendiri.

Faktor tersebut dan kemunculan semula Dato' Seri Anwar Ibrahim dalam barisan parti pembangkang serta keberkesanan media alternatif ketika itu dalam menyebarluaskan pandangan dan idelisme pihak pembangkan telah memberikan kejayaan yang sangat luar biasa kepada parti pembangkang dalam PRU12. Barisan Nasional bukan hanya kehilangan ⅔ majoriti di Parlimen tetapi turut kehilangan 4 buah negeri termasuklah negeri yang paling kaya di Malaysia iaitu Negeri Selangor. Kejayaan luar biasa dalam PRU12 telah memberikan semangat dan harapan baru kepada parti pembangkang khususnya PKR, DAP dan PAS untuk memulakan misi menawan Putrajaya. Bagi menjayakan misi tersebut, maka, dibentuklah satu kerjasama politik diantara PKR-PAS-DAP dengan nama baharu iaitu Pakatan Rakyat. Bagi PAS kerjasama politik atau tahaluf siyasi tersebut merupakan satu pendekatan Siyasah syar’iyyah untuk mencapai cita-cita politik mereka.

Umum mengetahui bahawa ketiga-tiga parti yang berada dalam Pakatan Rakyat mempunyai ideologi dan matlamat perjuangan yang berbeza-beza. PAS adalah sebuah Parti Islam, PKR (Gabungan Keadilan Nasional dan Parti Rakyat Malaysia/Parti Sosialis Rakyat Malaysia)  pula merupakan Parti Sekular-Pragmatik dan DAP adalah parti Sekular-Sosialis (Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Muktamar PAS KE-60). Bahkan, PAS-PKR-DAP lebih tahu dan sangat faham tentang perbezaan yang wujud semasa mereka.

Walaupun berbeza ideologi, namun mereka dapat bekerjasama sebagai satu pasukan kerana musuh politik mereka adalah sama iaitu Barisan Nasional. Inilah kekuatan utama yang mengikat PAS, DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat. Bagi PAS, PKR dan DAP, kerjasama politik/tahaluf siyasi yang membentuk Pakatan Rakyat, merupakan formula politik terbaik yang mesti dijaga dan dipertahankan dengan sebaik mungkin agar kerajaan Barisan Nasional dapat ditumbangkan dalam Pilihanraya. 

Anda Juga Mungkin Meminati
1. Politik Malaysia : What’s Next?  
2. Ancaman COMANGO Terhadap Islam Di Sebalik Perjuangan Hak Asasi Manusia 
3. Apakah Perancangan Amerika di Syria selepas Kegagalan Rundingan Geneva II ?

No comments:

Post a Comment